Játékok

2011.04.23. 09:00

A játékok az ember legjobb barátai. Nem csak a gyerekekéi, a felnőtteké is, ha más nem is, a milliárdos társasjáték, számítógépes játék és szexiparág ezt bizonyítja. Sajnos a pusztulás után ezekból nem sok fog megmaradni, legalábbis nem épségben, és újak egészen biztosan nem fognak készülni. De ez így nem jó, és a megoldás a mi kezünkben van.

Készítsünk tehát játékokat. A legegyszerűbb gyerekeknek való faragott fababáktól kezdve a papír és toll alapú szerepjátékokon át a bonyolult gazdasági társasjátékokig mindent el lehet otthon készíteni, csak egy kis kézügyesség, találékonyság és egyszerű alapanyagok kellenek hozzá. Ha elhisszük, hogy van élet a műanyagon túl, akkor nincs megállás. 

 

Tanulmányozhatjuk, mikkel játszottak a gyerekek a XIX század végén, ezeket gyakorlatilag mind tudjuk reprodukálni: kukoricababa, csattogó falepke, fakard, papírsárkány, mind tökéletes és csodálatos megoldás a kissebbeknek, és bármit is sugallanak a reklámok, ezekkel ugyanolyan boldogok lesznek, mint a legújabb Transformers-szel vagy Barbie-val. A nagyobb gyerekeknek már nem nagyon kell játék, egyrészt soket kell tanulniuk, hiszen a túlélést folytatni kell, és tudást is kell továbbvinniük, másrészt részt tudnak venni a nagyok munkájában és játékaiban is.

 

A nagyok játékainak mintája pedig lehet bármely kor társasjátéka. Egy Monopoly, vagy testvére, a Gazdálkodj Okosan lemásolása nem nagy feladat, de nem nehéz kitalálni újakat sem. Utána megrajzolni a táblát, kifaragni a bábukat és a kockát már igazán nem lehet kihívás. Nem kell nagy kézügyesség egy sakktábla, egy go, vagy egy szenet elkészítéséhez sem, és ezekkel is igen jól érezhetjük magunkat.

 

Ha már jók vagyunk játékkészítésben, természetesen kereskedhetünk is a játékokkal, mint minden mással. Ahogy nekünk, másnak is örömet szerezhetnek, és ezért mindenképpen lesz rájuk kereslet is. Már kétszer is volt szó az ünnepekről, ezekre is szívesen ad az ember valami mást, mint csak hasznos holmikat, mint például zokni, sál vagy pulóver.

 

De a legnagyszerűbb adománya a játékoknak a közösségépítés. Legaláb annyira, mint a vallási szertartások, vagy a közös munka, összehozza az embereket a közösen, felhőtlenül eltöltött idő. További közösségépítő előny, hogy a játék alatt előjöhetnek eltemett sérelmek, amiket agy lehet kezelni.

 

A közösségek, a helyi embercsoportok joggal és időszerűen fel fognak értékelődni. És kelleni ezeknek a csoportoknak kelleni fognak a boldog pillanatok.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr12840007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása