Fegyverkezzünk

2011.03.28. 09:00

Talán az egyik legfontosabb kérdés egy háborúban. Csakúgy, mint a pusztakezes harcnál, itt is képesnek kell lennünk támadás elhárítására, ami bonyolultabb, mint gondolnánk. Amit át kell gondolnunk: a beszerzés, az alapszabályok, karbantartás és használat.

Beszerzés alatt azt értem, hogy magát a fegyvert és a lőszereket is be kell szerezni. Amennyiben magunknak készítünk íjat és nyilakat, ez nem nagy gond, de ettől még igenis az. Először is kell egy hajlékony fa az íjhoz, azt meg is kell munkálni, majd szerezni bele húrnak valót. A nyílvesszőkhöz pedig egyenes ágakat kell gyűjteni, szintén kidolgozni, és ha komolyabb átütő erőt akarunk, akkor fémhegy is kelleni fog, nem elég a kihegyezett fa. Ennél jóval bonyolultabb a lőfegyverek kérdése, a töltényeket a modern fegyverekhez ugyanis nem lehet házilag előállítani. Esetleg otthon előállíthatunk szakállas- vagy kovás puskát, de a lőporhoz szintén alapanyagok kellenek, amik igen nehezen lesznek elérhetőek. És akkor még nem is beszéltem a megbízhatóságukról.

Alapszabályok: leginkább töltött fegyverre érvényesek, de minden fajtára érdemes megfontolni őket. 1: Minden fegyvert kezelj töltöttként. 2. Soha ne irányítsd arra, amit nem akarsz elpusztítani. 3: Ne tedd az ujjad a ravaszra, amíg tisztán nem látod a célt 4: Légy biztos a célpontodban, azaz  mérd fel, mi van az odáig vezető vonalon és mi van mögötte; ne lőj semmire, amit nem erősítettél meg magadban biztosan. Ezeket tényleg nagyon fontos fejben tartani, próbáljunk meg akár játékfegyverekkel is gyakorlolni a szabályok betartását. Tudom, hogy ezek békeidőre írt szabályok, de az óvatosság és a megfontoltság még nem vette el senki életét.

A karbantartásnál megintcsak komoly kellemetlenségekbe ütközhetünk, leginkább szintén lőfegyvereknél. Ezek rendszeres, ha lehet napi karbantartást igényelnek, bár persze vannak igénytelenebb darabok is, de azokra is vigyázni kell. A karbantartást is meg kell tanulni, precízen végre kell hajtani, és kellenek hozzá nyersanyagok is, például olaj. Ha egy lőfegyver megsérül, azt jó eséllyel nem fogjuk tudni megjavítani, újat kell szereznünk helyette. Az íj itt is jobb megoldásnak látszik, de azt is karban kell tartani, nehogy kiszáradjon, vagy a folyamatos felajzottság miatt megvetemedjen. Ha baja lenne, pótlása jóval egyszerűbb, mint egy lőfegyveré.

Használatnál elsőként itt is a gyakorlást emelném ki, kezdve a „mit csináljak ezzel, hogy lőjön”-kérdéstől a minél precízebb célzásig. Viszont két fontos dolgot ne felejtsünk el: egyrészt ezekkel az eszközökkel őlni fogunk, ha szerencsénk van, csak állatokat, megenni, ha nincs, ember ellen kell fordítanunk őket. Ez nagyon komoly lelki trauma lesz, az emberek nagyon nagy része nem is tudja megtenni, illetve, ha megteszi, nagyon megtörik tőle. Ezért a katonai kiképzések egyik fő eleme is ez, hozzászoktatják a bakákat a test látványához, illetve annak elpusztításához, így az emberek a szemükben csak célpontok lesznek. (Sajnos ebből következik, hogy akik ezen a kiképzésen túlestek, sokkal könnyebben ölnek, mint a civilek.) És akiket kiképeztek, még azok is komoly lelki nyomort szednek össze, ami szintén nem fog segíteni a túlélésben. 

A másik, amire oda kell figyelnünk, hogy a fegyverünket bizony el is vehetik, és ellenünk használhatják. Erre nincs megoldás, nincs védekezés, a fegyverünkért küzdjünk, amíg csak értelme van.

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr562770068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huncsongor 2011.03.28. 10:15:13

Szerintem vadászatra érdemes számszeríjat venni, evvel kevesebb gyakorlással, lehet pontosan lőni, könnyebben megfeszítve tartani mint egy hagyományost. Viszont a hagyományossal ha gyakorlott az ember sokkal gyorsabban tud lőni az ember. Ember ellen (ha közel van) nem túl jól használható önvédelemre.

Érdemes beszerezni, gumilövedékes revolvert teljesen legális, ha valakit evvel meglövünk az utána nem fog nagyon próbálkozni. Az öntöltősök szerintem nem elég megbízhatók; éles lenne a legjobb persze, de nehéz beszerezni 1évig jártam sportlövészetre, de annyi macerával járt volna hogy tarthassak otthon fegyvert, hogy egyenlőre lemondtam róla.

Göndör 2011.03.29. 13:28:49

Hidegfegyverekről is készülsz valamit írni? Az is egy érdekes témakör lenne.

Asidotus 2011.04.01. 18:28:46

Dárda.
Könnyű beszerezni az alapját a botot, és még egy kés kell hozzá, meg némi drót.
A késmarkolat egyik oldalát eltávolítod, a bot végén kiképzel egy lapos kis részt, így a kettő összeilleszthető, dróttal odaerősíted.
Elől hegyes, kissé orrnehéz (ezért kell drót), így szépen száll előre.
CSak állatok ellen használható, emberek ellen nem. Elkapják, és máris van fegyverük.
süti beállítások módosítása