Az EHEC

2011.05.28. 09:00

Körülbelül két héttel ezelőtt (és pár nappal a végszó megjelenése után, érdekes módon) Németország északi részén megjelent egy baktérium, véres hasmenéssel. Jelenleg több, mint 700 esetben biztos, vagy erősen feltételezhető a baktérum jelenléte, naponta tucatnyian kapják meg, és minden szakértő biztos abban, hogy az eddigi hét haláleset töbszöröződni fog.

A baktérium az Escherichia coli, vagyis az e.coli egyik variánsa, egész pontosan az a neve, ami a címben van, EHEC. A legkevésbé sem ártalmatlan: mikor rajtam keresztülment még bő tíz évvel ezelőtt, egy hét alatt fogytam tíz kilót, 40.4-es lázam volt, folyamatosan hánytam és ment a hasam. A kórházban elkülönítve tartottak, és utólag megtudtam, hogy szerencsém volt, amiért túléltem, mert ennél sokkal, sokkal rosszabb általában a végkifejlet.

Az EHEC ellen jelen pillanatban nincs orvosság, az ismert antibiotikumok nem tudnak vele mit kezdeni. Ha valaki elkapja, mondhatjuk, hogy csak a természeten múlik, mi lesz vele, így a legjobb, amit tehetünk, a megelőzés. Lehetőség szerint gyakori kézmosás, minden zöldség és gyümölcs megmosása fogyasztás előtt, és ha lehet, ne nyersen együk meg. A hámozás a legutóbbi vizsgálatok szerint nem segít, ha a héj fertőzött, a hús is. Apropó hús: akinek élete a tatárbifsztek, egy darabig mondjon le róla. Minden húst alaposan átsütve együnk. Továbbá természetesen a legkisebb gyanú esetén is azonnal forduljunk orvoshoz.

Most pedig rátérek a blog fő irányvonalára. Ugyan egyelőre még a szezonális influenzában is többen halnak meg, mint az e.coli fertőzésben, de ne feledjük, eddig elszigetelt eseményeg történtek a világban, nem fertőződött még meg alapvető élelmiszer, a mostani az első eset, és most láthatóan igen gyorsan terjed. A magyar oldalak írásaival ellentétben nincs még meg az összes forrás, a majdnem biztos spanyol mellett már holland termékeket is vizsgálnak. Igen fontos tudni, ezért megismétlem, jelenleg nincs ellenszer. Az olcsó közlekedés és a javak gyakorlatilag korlátlan áramlása miatt ugyanez a baktériumtörzs napokon belül máshol is felbukkanhat.

A történelem nagy, milliós áldozattal járó járványai is kicsiben kezdődtek. A spanyolnátha is több hét alatt kapott erőre, és mire mindhárom hulláma levonult, legalább 20, de egyes kutatások szerint 100 millió embert ölt meg a világon. A jelen népességgel számolva egy ma nagyjából 400 millió áldozat lenne, ha ugyanúgy futna le, de a megnövekedett népsűrűség miatt ez inkább magasabb lenne, nem beszélve természetesen az utána következő felfodulásról. Persze jó ha szemünk előtt tartjuk a sertésinfluenza nevezetű legutóbbi fiaskót. Azzal szemben most a legfontosabb különbség, hogy most senki nem akar ránktukmálni ellenszert, természetesen sok pénzért.

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr32937564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása