Eszkatológia beugró

2012.11.12. 13:31

Drága olvasóim, arra gondoltam, igy közeledve december végéhez, hogy áttekinteném melyik hagy hit hogy is áll a világ végéhez, mit mikorra mondanak, mire kell figyelni, miként érdemes készülni, esetleg ha valamit felismerünk magunk körül, mennyire kapkodjunk bölcsességért különböző szent könyvek után esetleg érdemes-e valamilyen csoporthoz csatlakozni.

Először is, a szó, az eszkatológia két görög szóból lett összerakva, az első fele az eszkhata, azaz magyarul utolsó, végső, a másik fele a logosz, azaz tudomány, valaminek a tudománya tehát együtt a végső eseményeg tudományáról van szó. Már persze a tudomány kifejezést itt a helyén kell kezelni,egyrészt mert mégiscsak a vallás a téma, másrészt még azon belül is a jövendőmondás, ami azért még ott is kényes kérdés.

A koncepció nem lesz bonyolult, utánanézek, melyik vallás mit mond az előzetes jelekről, mi lesz a lefolyása a dolognak és mi a célja, mert a legtöbb esetben van, erre azért ügyeltek a szerzők. Bemelegítésnek jöjjön pár kisebb, talán kevéssé ismert elképzelés, utána sorra veszem a komolyabban, nagyobb infrastruktúrával és költségvetéssel kidolgozottakat is.

Legyen az első a Wicca, és gyorsan essünk is túl rajta, ők nem foglalkoznak ilyenekkel. Szerintük az életnek az életről kell szólnia, nem a halál várásáról, úgyhogy ha a Nap összroskad, majd visszatérnek a kérdésre. Megjegyzem, ez egy jó hozzáállás, még ha ettől a blogtól idegen is.

A taoizmus is hasonlóképpen áll a dologhoz, de nekik van egy jó idézetük is hozzá Lao-Ce szájából: ami a hernyónak a vég, azt a világ pillangónak nevezi. Szerintük, ha eljön a világ vége, akkor eljön, el kell fogadni, lehunyni a szemünket, és ha van rá idő, lefeküdni a földre. De ez pont akkor fog bekövetkeznie, amikor kell, se előbb, se később. Addig is felejtsünk el mindent és ismerjük meg jobban a Semmit, ahonnan minden jön.

Az egyiptomiak kicsit elnagyolták a kérdést, az írásaikban nem részletezik, mert egy elkerülendő dologként hivatkoznak rá. Viszont azt is leírják, hogy sok-sok megújulás után el fog érkezni a vég, amikor minden visszaáll saját ősi mivoltába a káosz viszeiben és minden véget ér, csak a Teremtő és Ozirisz maradnak meg. De, mivel minden meglesz ugyanúgy, mint az előző teremtésnél, a világot újra lehet teremteni.

A hopi indiánok gondoltak a világvégére, jövendölésekben gondolkoztak, kilenc jelet állítottak sorrendbe, és arra jutottak, hogy ha mindegyik beteljesül, akkor jön egy pusztulási hullám, ami a megtisztuláshoz vezet, amivel belépünk az ötödik világ korszakába. A jelek, csak tanulságként: 1. eljön a fehér ember és elveszi a földjüket és villámmal támad - megvolt; 2. a földjeikre hangokkal teli forgó kerekek jönnek - ez is megvolt, mikor a fehérek beköltöztek családostul a kocsikaravánokkal; 3. egy különös lény, olyan, mint a bölény, csak nagyobb szarvakkal, elfoglalja a földjeiket - ezek szerintük a marhák voltak; 4. vaskígyók keresztezik majd a földeket; 5. egy óriási pók hálózza majd be a földet; 6. kőfolyók lepik el a földet; 7. hallani fogunk egy tengerről, ami feketévé vált és meghaltak az élőlények emiatt; 8. ifjak mennek a természeti népekhez, hogy tőlük tanuljanak; 9. egy égi lakhely hatalmas zajjal lezuhan, kék csillagnak fog látszani és a hopi szertartások véget érnek. Ennyi, és ezek után már csak a pusztulás és újrakezdés jön. Ezekbe azért már bele lehet látni dolgokat, igaz?

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr54903193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása