Gyógyszerek

2011.03.22. 09:00

Érdemes felhalmozni kötszereket, nyilvánvalóan mindenféle sebesülés kezelésére. Ez tartalmazzon steril kötözőt, hintőport, sebragasztót (Leukoplast), gézt (ebből érdemes minél többet félretenni, ha lehet, még a régi egyszerűt, az újat, ami tapad, nem lehet túl sokszor használni), vagányabbak tehetnek bele orvosi tűt és cérnát, esetleg kapcsot, és ne felejtsük ki az egyszerű sebtapaszt (amilyen mondjuk a Salvequick). Sokat segíthet az Oxycort, szintén könnyebb sérüléseknél, fertőtlenít és egy védőhártyát képez a seben, gyorsítva a gyógyulást.

Nagyon fontos még a láz és fájdalomcsillapító, mindenféle formában és erősségben, ugyanis ezek testsúlyra vannak kimérve, tehát gyereknek és felnőttnek nem adhatunk ugyanannyit belőle. Továbbá, ha valaki általában nem szed egyikből sem, bármi van vele, akkor kisebb dózissal kell indítani, nehogy a szervezete gyorsan ráálljon a nagy dózisra, ezáltal feleslegessé téve a felhalmozott készlet egy részét.

 

Halmozzunk fel vitaminokat, elsősorban C-t. Ennek hiánya skorbutot okoz, ami más egyebek mellett emésztési zavarokat és ínysorvadást okoz, gondolom felesleges említeni, melyik mennyire problémás, és ezt a vitamint nem is lehet túladagolni, már persze extrém eseteket leszámítva. Tegyünk mellé A (hiánya farkasvakságot, bőrszárazságot okoz, gyerekeknél növekedési zavart), B (ebből mindegyikre érdemes figyelni, pld. A B3 hiány depresszióhoz vezethet, amire amúgy is jó esélyünk lesz), D (hiánya csontlágyuláshoz vezethet) vitaminokat, ezek mindenképp kellenek, ha a többit (E, K, M, folsav, stb) is szedjük, ártani nem árt, csak figyeljünk az adagolásra.

 

Eltehetünk jódot is, nem csak sebtisztításra jó, de sugárfertőzés ellen is. Jól jöhetnek még a náthaellenes készítmények, mint mondjuk a Neocitran, bár nem létszükséglet, mint a fentebb említettek, de sokat enyhíthetnek a tüneteken. Ásványpótló italokra is gondolhatunk, de ezek sem teljesen nélkülözhetetlenek.

 

Komolyan ajánlott jobban megismerni a növényeket, egész pontosan gyógyító hatásaikat, így ha kimerülnek a készleteink, akkor is tudjuk pótolni őket. A természet többféle láz- és fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt is ismer.

 

Ha ezt a sokmindent mind felhalmoztuk, elkezdhetünk gondolkodni a megfelelő tárolásukon. Nem feltétlenül a helyhiányra gondolok, bár az is számottevő lehet, hanem a biztonságra. Hogy ha reggel elindulunk vadászni, estére is minden ott legyen, ahol hagytuk.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr962748377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huncsongor 2011.03.22. 11:19:44

A c-vitamint por formába is lehet venni, és így a legolcsóbb.. Szerintem valami orvosi könyvet is érdemes beszerezni egyet a betegségekről, és egy gyógynövény határozót.

Göndör 2011.03.22. 12:39:44

Legjobb ha még időben beszerzel egy orvost a családba :) (az érdekházasság nem rossz stratégia). Vitaminok nélkul egész sokáig ki lehet bekkelni a dogot, a hiányuk csak nagyon hosszú távon jelentkezik.

Ami szerintem kimaradt, azok az antibiotikumok. Sok olyan betegség amit ma nem is veszünk komolyan halálos kimenetelű lehet nélkülük. Penicilin tabletták és valami sebfertőzésre alkalmazható krém formában ajánlanám beszerezni.

Calibaan 2011.03.22. 13:02:42

van orvos a családban, tőle tudom, hogy diagnosztikai eszközök nélkül már nem sokat tud megállapítani, illetve gyógyítani. Ez nem nyugtatott meg, érthető módon, ezért kerestem más lehetőségeket.

A c-vitamin tabletta formában tovább eláll, ha jól emlékszem. Márpedig itt ezzel is nagyon kell számolni. Ez a baj az antibiotikumokkal is, csak rövid ideig jók, és általában kúrányi adagokat lehet venni.

huncsongor 2011.03.24. 10:40:28

Tabletta formába tényleg tovább eláll, erre nem gondoltam, kösz a tippet.:(

Amúgy miután az első népesség csökkenés bekövetkezik(az állandóan gyógyszerre szorulók meghalnak, és a második nagyobb hullám is lemegy(tél van fűtés nincs, kaja sincs..) talán a c-vitaminhoz lesz a legegyszerűbb hozzá jutni nyáron, gyümölcsökből amit persze érdemes télire aszalva is elrakni..

Asidotus 2011.04.01. 18:22:12

meg kell tanulni a savanyú káposzta elrakását, mert az kitart egész télen, és sok C-vitmain van benne.
Mi ősszel egy erre való speciális cseréphordóban csalamádét szoktunk elrakni, nyár elejéig sem romlik meg (addigra viszont menthetetlenül elfogy).
süti beállítások módosítása