Legutóbb talán a Constantine-t láttam ebben a témában, és megmondom őszintén, nekem tetszett. Jön az ördög és az egész világot lángba borítja, szó szerint, mint részeg benzinkutas a munkahelyét. Klassz volt, látványos, varázsoltak-lövöldöztek, már csak a 3D hiányzott belőle. Vagy megy a tévében a Supernatural, ebben minden évben jön valaki mégsokkalgonoszabb, aki mégsokkalrosszabbat akar tenni az emberiséggel.

 

Most ne ragadjunk le ott, hogy ezek természetesen baromságok, a szerzők sem úgy gondolták, hogy most aztán ideje elmondani mindenkinek, mi is a helyzet, és nem is érdemes így nézni. Ámde kicsit érdemes itt is gondolkodni két dolgon.

 

Az egyik a téma belső logikája, azaz miért lenne jó az egész világot fritőzzé változtatni? Persze, szar lenne mindenkinek, de nem gondolom, hogy maga Lucifer ebben lelné kedvét, úgy értem, akárhova megy, mindenki sikítozik és lángol. Hogy lehet így például aludni? Engem néha a saját feleségem szuszogása idegesít. Ja, persze, tudom, az ördög nem alszik. De komolyan, miért lenne jó a sátánnak a poklot a földre hozni?

A másik már egy kicsit szomorúbb. Én valahogy úgy látom, van elég rosszindulat és kegyetlenkedés a világon anélkül, hogy elképzeltekkel kellene kiegészíteni. Az emberi gonoszság elképzelhetetlenül mély, és nem kell még csak Hannibal Lectereket sem látni mindenhol, csak gondoljunk azokra a vállalatokra, akik kizárólag a profitábilitás miatt gyakorlatilag bármit megtesznek. Hajórakományszám öntik a tengerbe a mérgeket, mert drágább semlegesíteni őket, az éhhalál szélére kiszámolt béren tartanak néptömegeket, hogy olcsón gyártassanak velük, és még nagyon, nagyon hosszan lehetne sorolni. Kell ennél rosszabb?

Tehát, visszatérve Luciferre, ha meg akarná idézni a poklot a földre, vajon tényleg a lángolós-sikoltozós variációt játszaná meg, vagy inkább a mostani modellt vinné tovább, csak mondjuk megfejelve egy rendőrállammal a nyugati civilizációban? Vagy inkább kirobbantana egy háborút, amiben mindenki ellenség, mindenkinek van félnivalója és minden este a puszta életbenmaradás már siker?

A végkövetkeztetésem: ha levesszük belőle a természetfelettit, akkor sajnos ki kell mondanunk, minden sínen van. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr562731827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2011.04.01. 17:58:19

Kicsit továbbgondolva:
földönkívüliek támadása. Ez is megérne pár gondolatot.
Napjaink egyik leg(el)ismertebb gondolkodója, Stephen Hawking például veszélyesnek gondolja az idegenekkl való talákozást. A mi történelmünk során akárhányszor találkozott egy fejlettebb társadalom egy kevésbé fejlettel, az elmaradottabb mindig nagyon alaposan megszívta.
Ezen néha még a jószándék sem segített. A Húsvét-szigeten például járvány tört ki, amikor Chiléből hazaengedték a szigetre a kontinensről a rabszolgamunkára hurcoltakat.
süti beállítások módosítása