A pénz

2011.02.20. 09:00

Az első, ami jelenleg az összeomlás szélén áll, a bankrendszer. Az ugye már mindenki által ismert, ha máshonnan nem, a válság alatt sokan elmagyarázták, hogy a világ jelenleg hitelekre épül. Nem csak arra, amit felvesznek az emberek (és itt hadd jegyezzem meg, nem a magyarok a legrosszabbak e téren, messze nem), hanem minden pénzmozgás. Ha vásárolsz a bankkártyával, hitel képződik mögötte, amire kamat kerül, még ha csak filléres is. No és a kérdés: vajon van-e a kamat mögött érték? Úgy értem, minden kamat mögött. Nem, nincs. Ha a Föld minden atomját értékesíthetőnek veszünk, akkor sincs ennyi ellenérték, mint amennyi pénz jelen pillanatban a világon létezik, és képződik folyamatosan. Legjobb példa, amikor egy bank csődje elterjed az emberek közt, és egyszerre az összes ügyfél elkezdi kivenni a pénzét: nem tudják kifizetni. Mert ez a pénz nem létezik.

Ebből indult ki a legutóbbi válság is: nagyon leegyszerűsítve, olyan hiteleket adtak ki, amik mögött nem volt fedezet, csak a remény, hogy egyszer lesz. Nem lett, és ennek eredményét mindenki jócskán megérezte. És mi lett a megoldás? Újabb hiteleket pumpáltak a rendszerbe. Görögország nem tudja fizetni a hiteleit? Adjunk neki másikat, fizesse ki abból. Aztán majd azt is ki kell persze fizetni, de az már nem a mai nap problémája, és ennél távolabbra nem is gondolkodik senki. És mi lesz, ha egyszerre elfogy az államok pénze, mert a bankoknak törlesztenek? Akkor jönnek a lefaragások, és meg is érkeztünk a blog fő témájához.

Először lecsökkennek, majd megszűnnek a szociális kiadások. Ez nyilvánvalóan sokaknak nem fog tetszeni, tehát többet kell költeni rendvédelemre és erőszakszervezetekre. Aztán emiatt megint más területekre nem fog rendesen pénz jutni, és megindul az elszegényedés, ami természetes táptalaja a radikalizálódásnak. Innen pedig merre visz az út? Igen, pontosan: háborúhoz. Hogy ezt államok vívják-e egymás közt, vagy polgárháború lesz, az gyakorlatilag mindegy is.

Vagy legyen egy másik út: a pénz áramlása leáll, ahogy ez majdnem bekövetkezett két évvel ezelőtt, csak most nem sikerül újraindítania az államoknak. Mondjuk, mert nincs nekik több, nem lehet bankmentésre költeni többet. Innentől megáll az élet: ha nincs pénzmozgás, nincs fejlesztés, nincsenek befektetések, és sok helyen megkezdődik a fizetésképtelenség, ami visszajuttat minket az előző ponthoz, mert megnőnek a szociális kiadások (mármint összességében, fejenként ugyanúgy csökkennek, mint az előbbi példában), de egyre nagyobb tömegeket kell eltartani ugyanannyi, illetve kevesebb pénzből, és jönnek az elégedetlenkedők...

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr212664394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása