Az én házam, az én váram

2011.03.30. 09:00

A fegyverkezésnél is fontosabb téma következik, a lakás kérdése. A lakás szót nem mint ingatlant kell érteni, hanem magát a lakhatást értem alatta, és három szabály mentén próbálom meg körbejárni a témát. Ezek az alkalmasság, elhelyezkedés és védhetőség. Természetesen létezik még a mobil otthon fogalma is, azt egy későbbi posztban írom le.

Alkalmasság alatt azt értem, hogy maga a kiválasztott menedék alkalmas-e bármilyen szintű életvitelre, méghozzá huzamosabb ideig. Ha hideg vidéken lakunk, vagy oda keveredünk, nagyon fontos a fűtés kérdése, méghozzá biztonságosan, tehát egyrészt lehessen benne például tüzet rakni, és annak melege meg is maradjon, illetve ne gyújtson fel semmit, amit nekünk nem állt szándékunkban. Az alapvető alkalmasság lefedi a természet elleni védelmet, és megfelelően stabil, hogy ezt hosszú ideig tegye. A továbbiak már csak „kényelmi” alkalmasságok, úgymint több helyiség, esetleg pince (raktározásra és elrejtőzésre), kivételes esetben hátrahagyott készletek, takarók, bútorok. Nagyon kivételes, gyakorlatilag kizárható szerencse esetén találhatunk mondjuk napkollektorral felszerelt házat, amiből esetleg némi áramot is nyerhetünk.

Egy menedék elhelyezkedése szintén több mindent takar, már fontos szempont, ki hogyan képzeli el a túlélést, minek ad több esélyt. Mindennek van előnye és hátránya, van, aminek több az egyikből, van, aminek több a másikból. Én személy szerint a városokat kifejezetten veszélyesnek tartom. Először is, a sok ember komoly konkurrencia lesz az első időkben az erőforrásokért vívott harcban, viszont ezek a források csak addig fognak tartani, ameddig a boltokban megtalálhatóak lesznek. Utána a rengeteg ember egymás ellen fordul a megmaradt tartalékokért, akár léteznek ezek, akár nem, és minél nagyobb a város, annál tovább tartanak ezek a harcok. Falvakon talán jobb lesz a helyzet,  kevesebben lesznek optimális mennyiségű erőforrásra, és egy vezető könnyebben össze tudja fogni az embereket. Meg lehet próbálkozni a túléléssel is tanyán vagy eldugott házban, magányosan vagy igazán kicsi közösségel, mint például család, de egy esetleges támadásnál az esélyeink sokkal rosszabbak.

Ezzel meg is érkeztünk az utolsó szabályhoz, a védhetőséghez. Úgy gondolom, ez ugyanolyan súllyal esik latba, mint az előző kettő, ezt is ugyanannyira jól kell tudni kiválasztani. Fontos szempont a feltűnőség, vagyis mennyire vehető észre maga az épület, illetve mennyire látszik, hogy lakott. Fontos a kilátás, de most nem a táj szépsége az első, hanem az esetleges támadási irányok szemmel tarthatósága. Mérjük fel a behatolási pontokat, úgymint ajtók, ablakok, esetleg kémény, pinceablak, és gondoskodjunk ezek védelméről, ha lehet, cseréljünk ki mindent fémre, azt nem lehet felgyújtani és betörni is jóval nehezebb. Úgy gondolom, érdemes ellátni a környezetünket primitív riasztórendszerekkel is (mint például feszített madzagon csengő). Ha ezek a passzív védelmi funkciók rendben vannak, akkor az aktív védelemre is figyeljünk, azaz csinálhatunk lőréseket támadás esetére, kitehetünk csapdákat a behatolási pontok elé. Érdemes lehet minden helyiségben önvédelmi eszközöket tartani, és esetleg őrséget állítani.

De leginkább ne kényelmesedjünk el. Akármennyire is lefedi igényeinket mostani lakásunk vagy házunk, készüljünk fel, hogy talán nem ez lesz a legalkalmasabb menedék. És ha találunk is egy megfelelőt, esetleg onnan is tovább kell állnunk, mert a helyzet pillanatok alatt megváltozhat. Ne ragaszkodjunk semmihez, ami békében működött, mert háborúban jó eséllyel nem fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr872771431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2011.04.01. 19:03:14

Szerintem a menedék kérdése nem lesz gond, jutni fog bőven minden túlélőnek.
Ami tény, a lakótelepi lakások használhatatlanok lesznek, mert nem tudod őket fűteni.
(A napkollektor meleg vizet ad, a napelem ad áramot.)

huncsongor 2011.04.02. 20:33:29

@Nűnű: Meg egy városban jóval kevesebb gyűjtögetni való élelem van, mint falun vagy a kertvárosban.
süti beállítások módosítása