T. S. Eliot mondta ezt, és nem volt egy ostoba kijelentés. A világnak, vagy a civilizációnak nem csak rövid pár hónapos esetleg éves vége lehet, de akár több évtizedes agónia is vezethet odáig. A napokban hallottam valamit, ami olvasásra kényszerített, és nagyon érdekes dolgokat találtam.

A téma a meddőség volt. Szerintem sokan nem tudják, mert gyakorlatilag sehol nem lehet találkozni vele, de a WHO már járványként kezeli a meddőség felfutását, és a kutatások középpontjába egyre inkább a férfiakat állítják. A vizsgálatok aggasztó képet mutatnak, hogy egy szép közhelyet is elpuffantsak: az elmúlt húsz évben felére esett vissza a férfiak spermiumszáma, és ami megmaradt, annak is romlik a minősége. Nem is kicsit: a WHO jelenleg a húsz évvel ezelőtti elvárásnak a harmadán tartja a termékeny mennyiség  határszámát, és ennek a mennyiségnek is elég, ha 30%-a egészséges (nem csak mozgékony, tényleg egészséges).

A meddőség témájban természetesen élen járnak az úgynevezett fejlett országok, de, bár más okból, a fejlődők sem állnak jobban. Előbbiekben a környezeti és életmódbeli okok a legfontosabbak, úgy mint elhízás, vegyi anyagok (különösen a bisphenol-A lett mostanában gyanús), késői gyerekvállalás, vagy egyáltalán a gyerekválallás tudatos elutasítása (ennek aránya Németországban a legnagyobb, 40%). A fejlődő országokban a legnagyobb gond a fiúgyerek előtérbe hozása, ami az egyre könnyebben megvalósítható abortusszal karöltve demográfiai katasztófát fog előidézni még bőven a mi életünkben. Kínában például a nemek aránya egyes területeken 130 férfra 100 nő. Nem olyan vicces, ha belegondolunk.

Még egy ok, csak erre fogékonyaknak: mivel a kutatások még nem találtak egyértelmű okot a növekvő terméketlenségre férfiaknál, megszületett egy új elmélet, miszerint semmi másnak nem vagyunk a tanúi, csak a természet teszi a dolgát, azaz az emberiség egyszerűen túlszaporodott és a bioszféra egyensúlyba akar kerülni. De ez már elvezet a Gaia-elmélethez, úgyhogy csak a teljesség kedvéért említettem meg. Mondjuk annyit még érdemes tudni, hogy ugyanez a természet volt az, amelyik a világháborúk után "kipótolta" az elveszett férfiakat, és sok évig több fiúgyerek született, mint lány.

Azt hiszem, a fentiek magukért beszélnek. Tudom, sokakat zavarnak a gyerekek, de talán még őket is jobban zavarná, ha egy láthatóan kihalásra ítélt fajhoz tartoznának, ahol bármit lehet, mert a holnara egyáltalán nem kell gondolni, semminek sincs tétje, mert a történet lezárul, és amit az emberiség megalkotott, már senkit nem fog érdekelni. Tisztára, mint "Az ember gyermeké"-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr24685511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása