EHEC fejlemények

2011.05.30. 09:00

A legfontosabb, hogy a fertőzés már bizonyítottan jelen van nem csan Németországban, hanem Svédországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Franciaországban, Ausztriában, Svájcban és Dániában. Még nem jelentettek megbetegedést, de felmerülhet a gyanú Csehországban, Luxemburgban és Magyarországon is, ugyanis ide is szállítottak a spanyol zöldségekből.

Azokban az új országokban, ahol vannak megbetegedések, bizonyíthatóan németországi utazások következtében jelent meg, de járványról még hivatalosan nincs szó, csak annak kockázatáról. Ide kívánkozik egy kis kitérő: a járvány kimondásának komoly szabályai vannak, mert szigorú protokollokat kell betartani, ha kimondják, és ezt a költséget és pánikot minden hatalom szivesen elkerüli. Egyébként százalékokról beszélünk, a népesség arányában, és a betegségtől függően, a súlyosságot a járványtan nem veszi figyelembe.

De vissza a témához. Már több, mint 1000 (a hétvégén csak Hamburgban lett 467 új fertőzés) beteget kezelnek a fent felsorolt országokban az e. coli által okozott betegségekkel, az EHEC-kel és a HUS-sel.  Ez utóbbi veszélyesebb, mert a hasmenéses gyomorfájásos szimptómákon kívül még veseelégtelenséget is okoz. Eddig 10 halálos áldozat van, de ez mindenképpen emelkedni fog. Jelenlegi állás szerint legveszélyeztetettebbek a fiatal nők.

A tájékoztatás szerint a spanyol Frunet termékeivel kell vigyázni, illetve még további elemzéseket végeznek Andalúzia tartományból érkezett zöldségekre, úgy tűnik, ez a szennyezés forrása, de még tovább kutatnak, hogy teljes biztonsággal megtalálják a forrást. Németországban felszólították az embereket, hogy ne egyenek kígyóuborkát, paradicsomot, fejes, vagy bármilyen leveles salátát. Levetették  polcról még a padlizsánt is.

És mindenkit megint nagyon kérek, hogy vigyázzon magára. Higiénia, megválasztott ételek, ez jelen pillanatban elég, viszont ha erős hasfájást érzünk és megindul egy véres hasmenés, azonnal, tényleg azonnal irány az orvos. Nagyon fontos, hogy szem előtt tartsa mindenki, hogy a fertőzés megállítása nem csak az orvosok kezében van, hanem mindenkiében. Minél inkább figyelünk mi magunkra, annál hamarabb leáll a továbbfertőződés. Azt hiszem, ez mindannyiunk érdeke.

Még egy kellemetlen megjegyzés: én nem bízom a magyar politikában, színtől függetlenül. Ez azért tartozik ide, mert ami sajtóbejelentés eljut az emberekig, az már nagyon komoly előszűrésen megy keresztül, és nem tartom lehetetlennek, hogy nemsokára kijön egy nyilatkozat, ami szerint Magyarországra nem jutott fertőzött termék, és senki nincs veszélyben. Most megnéztem, és a két legnagyobb magyar híroldal nyitóoldalán szinte csak belpolitika van, Németországból a legfontosabb az atomerőművek kérdése. A magyar tömegtájékoztatás a csernobili események óta nem sokat fejlődött. 

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr292942446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása