Spájz III. – Egyebek

2011.05.03. 09:00

Minden más, ami nem étel és nem higiénia, de igencsak szükségünk lesz rá. A sok bizbasz, nyavaja és herkentyű, meg azok a dolgok, amiket csak apáik raktak oda előző este nyolc körül.

Elsőként  kell valami, ami világít. Ez lehet elemlámpa, olaj- vagy petróleumlámpa, illetve gyertya. Az elemlámpához kelleni fognak elemek, méghozzá több is, hogy tovább tartson. Elemeket amúgy is érdemes eltenni, jól jön bármibe, ami alacsony feszültségű egyenárammal megy. Az olaj- és petróleumlámpához is kell alapanyag, ráadásul ezek tárolása is kockázatos a gyúlékonyságuk miatt, viszont a fényük erősebb. A gyertya is egy elképzelhető megoldás, de hosszabb távon alapanyagigényes. Továbbá tartsuk észben, hogy az utóbbi három esetben zárt térben a tűz ugyanazt az oxigént használja el, amit mi belélegzünk.

Ha bármit meg akarunk gyújtani, kell hozzá gyufa vagy öngyújtó, mindkettőből érdemes bespájzolni. Amíg kitartanak, fel tudjuk fedezni a tűzgyújtás hagyományosabb módszereit.

Úgy gondolom, az embereknek még ezekben az időkben is lesznek gondolatai, amiket le akar majd írni, ezért javaslom a papír és írószerszámok eltevését. A toll jobban megmarad, de a ceruza kevesebb karbantartást igényel, írni, rajzolni mindkettővel lehet. Ha nem a saját gondolatainkat vagy tapasztalatainkat akarjuk leírni, üzenetek átadására is nagy szükség lehet.

Mosószert is tegyünk félre, legjobb, ha általánosat választunk, helytakarékosság miatt. Mivel áram már nem lesz, érdemes beszeretni mosófát vagy más néven mosódeszkát, és szoktatni a hátunkat a fölégörnyedéshez. Ha megoldható, jól jöhet mellé egy mángorló is. Háztartási tisztítószereket is érdemes beszerezni, padlótisztítót, vízkőoldót, esetleg mosogatószert, de eddigre már van elég más tisztítószer, amit lehet használni. És persze ne feledkezzünk meg az alapvető portörlőről és törlőrongyokról sem.

Ha már tisztítószerek, a legfontosabb ruhadarabunk a cipő lesz, így annak ápolását nem lehet eléggé kihangsúlyozni, tehát cipőpaszták minden mennyiségben. Bár nem létszükséglet, és könnyen pótolható, de érdemes gondolni a cipőfűzőre is.Atöbbi ruházatunknak is lehet baja, legyen gondunk varrókészletre, benne cérnára, tartalék gombokra, foltnak való anyagra is.

Ami az egyéb javításokat illeti, szerezzünk be mindenféle szerszámot. Kalapács, kézifúró fejekkel mindenféle anyagokhoz és méretben, gyalu, reszelő, szögek mindenféle méretben, csavarok. Ugyanilyen fontos lehet még a ragasztó, egy egészen egyszerű jó lehet általános célokra, és érdemes mellétenni egy kétkomponensűt, ha valamit igazán meg kell ragasztani. Minden fenti tételre igaz, hogy a kereskedelmi értékük az idő múlásával egyre nagyobb lesz.

És ismét, ha valami fontosat innen is kihagytam, írjátok meg a kommentek közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr602843326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göndör 2011.05.05. 16:21:59

Öngyújtóból mindenképp benzineset. A Zippo drága, de verhetetlen. Gyakori használatnál is egy kis doboz benzin kibír több hónapot, egy csomag tűzkő akár 2-3 évet, egy kanóc mondjuk egy évet. Magát az öngyújtót meg szinte lehetetlen megsemmisíteni. Nekem van egy évek óte, és semmire nem cserélném le.

Mosószert posztoltam az előző cikkhez mielőtt ezt olvastam volna, bocsi.

Bőr cipőre paszta helyett a disznózsír is tökéletesen megfelel. Nem szép, meg egy idő után büdös, de az alapvető célnak megfelel.
süti beállítások módosítása