Spájz II. – Higiénia

2011.05.01. 09:00

Ép testben ép lélek, tartja a mondás, joggal: ha betegek vagyunk, biztosan nem lesz a kedvünk sem jó, és ezek külön-külön sem segítik a túlélést. Semmelweis óta tudjuk, hogy a higiénia az első fokozata a betegségek elleni küzdelemnek, így érdemes itt is felhalmozni.

Elsőnek ugye a szappanról kell szót ejteni. Gyakorlatilag bármelyik jó, én mégis a babaszappant emelném ki, mert olcsó, parfümmentes és a legérzékenyebb bőrűek is tudnak vele mosakodni. Samponból szintén érdmes a legolcsóbbat eltenni. Hogy miért hangsúlyozom az olcsóságot? Mert így lehet a legnagyobb készletet a legkevesebb pénzből felhalmozni. A minőség nem lesz szempont, de a mennyiség igen.

Ha valakit iszonyúan irritál a hónaljszag, eltehet gátlókat, de semmiképpen ne dezodorokat, mert azok robbanásveszélyesek. Tudom, hogy nem olyan nagyon, de jobb csökkenteni a kockázatokat, és amúgy is rengeteg más megoldás van már a piacon. Viszont hosszú távon érdmes legyőzni az iszonyunkat.

Gondolom mondanom sem kell, de fogkefék, fogkrémek szintén első helyen kell szerepelniük a listánkon. A fogkeféknél több vizsgálat szerint sincs semmi különbség a legolcsóbb és a legdrágább közt, így megintcsak érdemes a költséghatékony megoldás mellett maradni. Fogkrémekből már nem érdemes annyira spórolni, de itt sem a legszínesebb és legmentolosabb a feltétlen nyerő. Itt már teret kaphat az ízlésünk is. Ha valakinek nagyon kell, szájvizet is csomagoljon mellé, de hosszabb távon lásd hónaljgátló.

Tegyünk el jó ollókat, legalább két fajtát: körömollót és hajvágót. Nem jó, ha nagyon megnőnek a körmök, ha pedig rágjuk, és begyullad, annak rossz következményei is lehetnek. Nem biztos, de lehetséges. A hosszú haj pedig nehezebben tartható tisztán, ezért érdemes azt is folyamatosan vágni. Én az arcszőrzet eltávolítására is ollót használnék, egy kis borosta maradhat, így megspórolható a borotva és a hab/zselé raktározás. Aki mindenképpen akar borotválkozni, szerezzen be zsilettpengéket és fémtubusos krémet. Tényleg ne hagyjuk megnőni a szőrzetet, mert egy idő után nem csak büdös és ragadós lesz, de bogarak is előszeretettel belefészkelnek. A szőrös lábú és hónaljú nőket pedig meg lehet szokni.

Ha már a nők szóba kerültek, betétek, tamponok, vatta, a többiben ugyanaz kell, mint a fentiekben. Gyerekeknek eltehetünk papír- vagy textilpelenkát, de a papírt jól számoljuk ki, mert aránylag gyorsan fogy, a textilt pedig minden menet után mosni kell. Ha nem kell mindenáron zárt helyen tartani őket, és az időjárás megfelelő, érdemes megfontolni a nyitott ruhában tartást, ha valaminek jönnie kell, csak guggoljanak le, és mihamarabb szoktassuk őket  bilire.

Ahogy az előző spájz-posztnál is kértem, ha valami fontosat kihagytam, írjátok meg a kommentek közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr752843313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göndör 2011.05.05. 16:10:55

Borotválkozáshoz legyőzhetetlen a nyitogatós borotva, abból csak egy kell, és a világ végéig kibírja. Nem mintha tudnám használni, de egyszer lehet, hogy veszek és megtanulom. Hab helyett koleszos tapasztalataim alapján a sima szappan is jó, csak hülyén néz ki, hogy nem habzik. Arcszesz végső esetben helyettesíthető nagyapánk legrosszabb pálinkájával.

Amit kissé hiányolok, az talán a mosópor / mosószappan. Hiába mosakodunk, ha a ruháinkat nem tudjuk tisztán tartani.

Calibaan 2011.05.05. 20:02:38

@Göndör: ez a borotva nekem is eszembe jutott, de valamikor egy hosszú cikkben írták, mennyire nehéz használni, és milyen sokáigtart megtanulni. A szappan tényleg jó hab helyett, viszont gyorsabban csorbítja a penge élét tudomásom szerint. És a zsilettpenge is fenhető, nekem még mindig megvan nagyapám eszköze hozzá.
süti beállítások módosítása