Ezekben a posztokban sorra veszem, amit szerintem felhalmozni érdemes. Elkezdem az enni- és innivalókkal, aztán sorban jön a többi.

Kezdem a nyilvánvalókkal, konzervek. De nem akármilyenek, mindegyiknek meg kell nézni a szavatosságát (persze azon túl is eláll, még egy évig biztosan ehető). Érdemes egytálételeket eltenni, ezek bő másfél évig biztosan bírják a feliratuk szerint, emellé tehetünk alapanyagokat, úgymint zöldségek és gyümölcsök. Ha megfőzni nem is tudjuk őket, ehetőek. Savanyúságot is tegyünk el, legjobb a káposzta, a c-vitamin tartalom miatt. Szintén ide tartozhat a méz is, nem csak édesítő, de élettani hatásai is nagyon jók.

Konzerv alatt természetesen fémdobozost értek, ez a legkevésbé sérülékeny, nem csak a törésnek áll jobban ellen, de fény is érheti nyugodtan. Gondoskodjunk a menedék minden egyes zugában konzervnyitóról, mert késsel vagy más fegyverrel körülményes kinyitni, és ha nem sikerül, igen ostoba dolog egy élelmiszerraktár közepén éhenhalni.

Következő a száraztészta. Rengeteg ideig eláll, elkészítéséhez nem kell komoly szaktudás vagy egyéb nyersanyag, viszont nagyon laktató és rengeteg energiát tartalmaz (például versenybicajos kolléga verseny előtt egy kondérral megeszik, hogy másnap bírja a tempót). Ha nem főzzük meg is ehető, bár sok örömünk nem lesz benne. Nagyjából ide kapcsolódik a mosatnában müzlinek hívott mindenféle rizs és kukorica alapú cukrozott étel, amik szintén sokáig elállnak, és még tej nélkül is jól fogyaszthatóak.

Alapanyagok közül fontos a só, cukor, liszt, kakaópor, kávé, jöhetnek fűszerek és esetleg fémtubusos paszták, ha valakinek tényleg nagyon kellenek. Akinek van hozzáférése pincéhez, krumpli, hagyma, répa, karalábé jól eláll a hűvösben.

Innivaló, ez már nehezebb dolog. Alapvetően érdemes vizet raktározni, de az nem áll el sokáig, tehát itt az utánpótlást és magát az eltevés módszerét érdemes kidolgozni. Gondolok itt tartályok beszerzésére, ponyvára az esővíz felgyűjtéséhez és persze víztisztító tablettákra. Emellett még lehet gondolkozni gyümölcslevekben, azok is hónapokig kibírják a tetrapak dobozokban, csakúgy, mint az agyonpasztőrözött tejek. Ne ez utóbbiak legyenek az elsődleges folyadékforrások, de kiegészíthetik azt.

Átgondolt mennyiségű fogyasztás mellett van értelme eltenni bort és sört is. Amit viszont semmiképpen ne halmozzunk fel, az az üdítőital. Semmilyen érv nem szól mostanában sem a fogyasztása mellett, ráadásul a szomjat is legfeljebb időlegesen csillapítja, de utána még rosszabb lesz, és még a fogaknak is árt.

Alapelveknek ennyi, de biztosan kihagytam sokmindent, ezeket nagy örömmel veszem a kommentekben. Még a felhalmozáshoz egy gondolat: ha mégis használnánk a mindennapokban egy-egy félretett élelmiszert, használjuk a legrégebben vásároltat, és pótoljuk, így lehet elérni a maximális rendelkezésre állási időt.

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr302843294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huncsongor 2011.05.02. 08:51:05

Tonhal konzerv, zacskós leves, leves tabletta, pálinka

műhelyes 2013.01.27. 15:02:01

Ha víz, akkor bubis ásványvíz, a bubi miatt sokkal tovább lesz iható, még ha ivás előtt ki is hagyod szállni belőle.
Víztisztítókat már lehet kapni meglepően alacsony áron ( nano szűrős reverz ozmozisos kézi pumpás ).
Hypó dögivel. egy 5 literes kannával egy évig el vagy, minden fertőtlenítésre jó.
Gyakorolható a késsel konzerv nyitás, aki volt katona az biztosan emlékszik rá.
Igaz a régi mondás, aki egy sörös üveget nem nyit ki akár egy fűszállal, az haljon szomjan...
süti beállítások módosítása