Még pár szó a közelharchoz

2011.04.27. 09:00

Gondolkoztam egy darabig, Göndör javaslata alapján kell-e írnom a hedeg fegyverekről, azaz azokról, amik nem használnak tüzet vagy robbanást. Máshol már elejtettem már pár gondolatot ezekkel kapcsolatban, ám valóban nem ártana egy összefoglalás, mert rengeteg szempontból hasznosak és megkerülhetetlenek lesznek. Köszönöm az ötletet!

A hideg fegyverek közt megkülönböztetünk közelharci és távolra ható fegyvereket. Elsőnek sorra veszem a közelharciakat, mármint amiket hasznosnak tartok a nem túl távoli borús jövőben. Első helyen természetesen a kés áll, ebből én két fajtát ajánlanék, a svájci bicskát és az úgynevezett dinnyeölőt. A svájci bicska, azaz tisztikés teljesen egyértelműen inkább szerszám, mint fegyver, ennek értelmében inkább használható ház körüli javításokra, apró munkákra. Mindenképpen jó minőségűt szerezzünk be, ne sajnáljuk rá a pénzt, a szétesős kínaiakkal nem megyünk semmire. Nekem egy régebbi Victorinox modell van, a maiak közül a Handyman áll hozzá legközelebb. Nagyon jó választás volt, pont annyit tud, amennyire nekem szükségem van, de még nem túl vastag. Ami nekem fontos volt, a kés, csavarhúzó, csipesz, fogpiszkáló, olló, fogó, reszelő és fűrész, mind rajta van, plusz még pár másik eszköz, de persze mindenkinek érdemes ízlése szerint választania. A másik kés, amivel rendelkezni érdemes, egy nagyobb darab, akár tényleg egy bajonett, vagy annak méretében más. Én nem javaslom a szépen ívelt pengéket, vagányak, de tapasztalatom szerint törékenyebbek és nem lehet őket olyan egyszerűen lándzsává alakítani.

További lehetőség az örök sláger, a kard, de sajnos ennek semmi értelme nincs. Túl nagy a kényelmes szállításhoz és zárt térben forgatáshoz, elrejtése körülményes, és alaposan ki kell tanulni a forgatását, hogy eredményesek legyünk vele. Megjegyzem, a kard fénykorában háborús fegyver volt, katonák kezében, a parasztok verekedtek vagy bicskáztak akkor is.  Ha már a verekedésnél tartunk, nem kell boxerre sokat áldoznunk, bármilyen, ökölbe szorítható hengeres fém megteszi helyette. (A gondolatmenetet folytatva, ezt a fémdarabot egy zokniba, vagy jól összefogott kendőbe rejtve kész is a buzogány.)

További közelharci fegyverek a hosszú nyelű fegyverek, dárda, lándzsa, alabárd, esetleg naginata, de ezek közös hátrányai, hogy ha valaki a hatósugarán belülre került, tökéletesen alkalmatlanok a harcra. Emellett a súlyuk is nagyobb, ami egyrészt komolyabb képzettséget igényel a jó forgatáshoz, másrészt fárasztóbb a használata.

Majdnem elfelejtettem a fokost, ezt a kiváló találmányát a magyar jobbágyoknak. Ők úgy használták (és nagyon okosan tették), hogy a feje a zsebükben volt, a nyelét pedig botként alkalmazták, de ha harcra került a sor, egy pillanat alatt összerakták és elég veszélyesek lettek vele. Napjainkban a vipera töltheti be ugyanezt a meglepetésszerű fegyver szerepet. Ha már szóba kerültek a régi magyar fegyverek, még meg lehet említeni az ostort, amit ugyan többmindenre lehet használni, de harcban ugyanaz a hátránya, ami a többi hosszú fegyvernek.

A távolra ható fegyverek közül a sláger mindenképpen az íj, vagy a számszeríj. Utóbbi karbantartása bonyolultabb, de használata egyszerűbb, és ha esetleg területet kell védeni, az elvet  felhasználva építhető nagyobb és erősebb kivitel is, amit már ballisztának hívnak és komoly ostromgépnek számít. Fentebb már írtam a lándzsáról, ennek könnyebb és kisebb változata a dobólándzsa, ennek előállítása is aránylag egyszerű, célozni vele kis gyakorlás után nem olyan nehéz, és átütő ereje sokkal jobb, mint az íjé. Persze nem egy darabot visz magával az ember, hanem egy egész köteget. További lehetőség a parittya, amit nekem soha nem sikerült megtanulni használni (nem zárom ki, hogy béna voltam hozzá), és a jó öreg csúzli, amit gondolom nem kell senkinek bemutatni. Egyszerű és gyilkos, pont, amilyenre szükségünk lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr892843281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2011.05.01. 18:32:19

Balta. Alap a túlélésben, egy rövidebb, egykezes kisbaltával közelharcban is esélyes vagy, állatok ellen is jól használható
De egyszerűen annyi feladatot lehet vele elvégezni, hogy nem nélkülözhető.

Göndör 2011.05.05. 15:38:11

Ejha, név szerinti említés, köszi :)

Göndör 2011.05.05. 16:00:26

Na, hozzá is szólok: Parittya háborús fegyvernek egész jó, nagyobb csoportot el lehet vele találni, és akár egy féltéglát is messzire ki lehet lőni belőle, de pontosan célozni tényleg esélytelen. Sokat próbálkoztam vele, valahol a garázsban talán még van is egy. Nem kerül semmibe, úgyhogy miért ne.

Íj egy nagyon hasznos szerszám, de csak úgy házilag eszkábálni jót nem lehet, azt egyszerűen meg kell venni. Sajnos elég drága. Egy kis gyakorlás egyébként nem árt, hátizmoknak szokni kell a terhelést, meg célozni is meg kéne tanulni. Vadászatra is ideális.

Fokos jó dolog, de Nűnűnek igaza van, az egyszeű balta praktikusabb.

Késekben teljesen egyetértek veled. A csehszolvák UTON bajonet például egész olcsón beszerezhető, és egy modern jó minőségű eszköz. Lehet, hogy napi hordásra egy nagyobb egypengéjű bicskát még hozzátennék a leltárhoz, az már szinte teljesértékű fegyver, és nálad lehet akkor is, hamások nem néznék jó szemmel az övedre akasztott 20 centis bökőt.

Calibaan 2011.05.05. 19:58:15

@Göndör: Ne viccelj, te adtad az ötletet.

@Nűnű: A balta tényleg jó ötlet, nekem a fokos is csak a rejthetőség/hatékonyság arány miatt jutott eszembe.
süti beállítások módosítása