A vallás haszna

2011.04.15. 09:00

Nagyon provokatív leszek ezzel a témával, tudom, de vállalom, mert igenis nagyon fontos erről beszélni. Ennek alátámasztására álljon itt egy ókori római idézet, sajnos elfelejtettem, ki mondta, és szinte biztosan nem emlékszem rá szó szerint: "Kell egy vallás, amiről a tudatlanok úgy vélik, igaz, a filozófusok vitatkozhatnak rajta, a kormányzó pedig tudja, hogy hasznos."

Ezt bátran el is hihetjük, különösen, ha megnézzük a vallások kialakulását. Először is voltak ismeretlen jelenségek, és az emberi elme mindenre magyarázatot keres. Amíg a természettudományok analitikus gondolkodásmódja és eszköztára nem állt rendelkezésre, addig kézenfekvő magyarázat volt a természetfelettit hívni magyarázatként. Azóta történt egy és más, tágultak a megmagyarázott jelenségek köre, ám egyrészt korántsem teljes, másrészt sokan nem fogadják el a tudomány magyarázatát illetve megközelítését.

Tehát kezdetben valának a jelenségek, és azok magyarázata, utána pedig őseink megpróbálták újra előidézni a jelenségeket, de nem ismerték a hatásmechanizmust, így rituálé lett belőle. A másik oldalról pedig magyarázatot akartak, miért rosszabb a termés vagy a vadászat az egyik alkalommal, és miért jó a másik alkalommal, majd arra a következtetésre jutottak, az isteneket ki kell időnként engesztelni, így ismét rituálékat alkottak.

És megérkeztünk a lényeghez, a rituálékhoz. Mindenhez rendelhetünk egy apróságot, kis mozdulatsort, nevezhetjük áldásnak, imának, kádisnak, mindegy, a lényeg, hogy legyen. Aztán kell egy ember, aki megmondja, mikor kell ezeket a rituálékat végrehajtani, mikor kell együtt végrehajtani, és hogyan. Nevezzük ezt az embert papnak, imámnak, sámánnak, mindegy, a lényeg, hogy legyen. A közös rituálékat nevezzük misének, istentiszteletnek vagy meditációnak, ez is mindegy, csak legyen. Kelleni fog egy írás, amiben morális parancsokat, természeti megfigyeléseket jegyezhetünk fel, valamint rögzíthetjük benne a rítusokat és szokásokat. Legyen ez a könyv szent.

A rituálék keretbe foglalhatják a napot, az évszakokat és az éveket. Ünnepeket lehet köréjük szervezni, amik határozott rendben ismétlődnek, lehet várni őket és készülni rájuk. Rengeteg mindent megmagyarázhatunk vele, ameddig nem állnak rendelkezésre tudományos módszerek, és az emberek jobban tudnak a napi munkára figyelni. Nagyon erős közösséget lehet vele kovácsolni, akár nagyobb, lazán összefüggő területen is, ennek se becsüljük le a jelentőségét.

A legfontosabbat a végére hagytam. Mire bármilyen közösségről, illetve annak megszervezéséről szó lehet, a maroknyi megmaradt ember elképzelhetetlen szenvedéseken és borzalmakon ment keresztül, nagyon sok mindent elveszített, és amire szükségük lesz, az a remény. Pontosan ezt adhatjuk meg nekik a vallással. Ne mulasszuk el.

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr842805729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

appleTT 2011.04.17. 20:57:02

Szia!
Jo a blog, hasznos lehet...
En az elultetni valo magokat, szerszamokat es vilagito eszkozoket tennem meg hozza.

Illetve egy konyv (pdf) ami ugyan meredek de gondolatebreszto: Inuaki, a bennem élő reptilian

(megrázó vallomások a Föld múltjáról, jelenéről és jövőjéről)

appleTT 2011.04.17. 20:57:38

Szia!
Jo a blog, hasznos lehet...
En az elultetni valo magokat, szerszamokat es vilagito eszkozoket tennem meg hozza.

Illetve egy konyv (pdf) ami ugyan meredek de gondolatebreszto: Inuaki, a bennem élő reptilian

(megrázó vallomások a Föld múltjáról, jelenéről és jövőjéről)

Asidotus 2011.04.18. 14:06:19

Azért egy kiadós apokalipszis után nehéz lenne megmagyarázni a híveknek, hogy ez a minket szerető Isten akarata.
Oké, tudom, a valláskárosultak minden katasztrófát úgy fognak fel (amit ők éltek át), ohgy őket Isten mentette meg, és még véletlenül sem a saját képességeik vagy mások tettei. Amikor például lezuhan egy repülőgép, akkor olyan lelkesen tudja mondani a túlélő, hogy Isten vigyázott rá. Bammeg, akkor miért lökte le a gépet az égről?

Calibaan 2011.04.18. 15:52:03

@Nűnű: nem kell feltétlenül szerető istenre gondolni, az Ószövetség istene sem az, a keleti vallásokban is több pusztító istenség van. A lényeg, hogy egy folyamatot egy felettes erő munkájának állít be, és emberek ezt elhiszik. Még csak egy istenség sem kell hozzá: rengeteg ember biztos benne, hogy a korunkban lezajló események mögött egy vagy több titkos szervezet áll.

A repülő analógiájára: azért is lelökhette, hogy a túlélő tanuljon belőle, és tegyen több jót, mint amit a katasztrófa okozott, nem? :)

huncsongor 2011.04.21. 08:45:52

@Nűnű: Egy világégés után még fontosabb, hogy higgyen mindenki valami természet fölöttiben. Ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy azt a felettes hatalmat Jézusnak, Budhának, Krisnának vagy bármi másnak hívják a lényeg, hogy az ember higgyen valamibe, lehessen avval meg magyarázni bármit, úgy kevésbé örül meg.
süti beállítások módosítása