Piac helyett

2011.04.13. 09:00

Kiveséztem tehát a húshoz jutást, de másnak is kerülnie kell az asztalunkra, talán ezzel is kellett volna kezdenem, a növényekkel. Itt is vannak körülmények, amiknek kényszerítő erejük van, és döntések, amiket meg kell hoznunk.

A körülmények természetesen a környezetünk. Ha a háború nem tépázza meg, vagy irtja ki teljesen a növényzetet (utóbbi esetben természetesen útra kell kelnünk, bármennyire is veszélyesnek tűnjön), akkor is tudnunk kell, mi az, ami ehető, illetve megterem. Merthogy a döntésünknek e két lehetőség közül kell az egyiknek lennie.

Amennyiben gyűjtögetünk, pontosan tudnunk kell, mi ehető vagy használható más célra, és mi teljesen haszontalan. Tudnunk kell, melyik évszakban melyiket találhatjuk meg, és hol kell keresnünk, hogyan kell leszedni vagy learatni, hogy minél tovább elálljon, hacsak nem esszük meg akár nyersen vagy elkészítve azonnal.

A termesztés megintcsak egy életmódbeli döntést kíván. Mint az állattartásnál, itt is az alkalmi portyákat cseréljük le napi munkára, méghozzá kemény munkára, közösséget igénylő munkára. Rengeteg kapcsolódó szakmát kell elsajátítanunk, ha emellett döntünk, mint például a fémmegmunkálás, de akár az időjóslás és kezdetleges naptárkészítés is szóba jöhet. Vegyük figyelembe a kifejezetten nagy helyigényt is, amit a növények támasztanak egy ember eltartásához, és jobban ki is van téve az időjárásnak.

Ám itt is igaz, amit az állattenyésztésnél írtam: ha ki tudunk tartani a nehézségek ellenére, ez is egy bőségszaru lehet, nem csak ételt, de ezer mást is megadhat nekünk a föld. Például újra tudunk kenyeret tenni az asztalra, aminek nem csak evés szempontjából van jelentősége, de ne becsüljük le mint jelképet sem. És ezzel a tevékenységgel is újrakezdjük a civilizációt.

A bejegyzés trackback címe:

https://igykeszulj.blog.hu/api/trackback/id/tr952805628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása